Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

O όρος που θα μας απασχολήσει σήμερα είναι...





Τσελεμεντέμπριτι: Όρος που χρησιμοποιείται για κάποιον που έγινε διάσημος μέσα από εκπομπές μαγειρικής. Πρόκειται συνήθως για παίκτη reality τύπου Master/Top/Jedi/Gamaο Chef ή ώριμη κυρία-πρότυπο Ελληνίδας νοικοκυράς με φόντο ασορτί κουζίνα ή πρώην σεφ εστιατορίου με φωτογένεια που κρίμα είναι να χαραμίζεται στις κουζίνες. Ο/η τσελεμεντέμπριτι συνήθως κάνει μια σεμνή είσοδο στα τηλεοπτικά πράγματα, ντροπαλός και αφοσιωμένος στη μαγειρική του μέχρι να μπει εξώφυλλο στο πρώτο TV Zapping ή ανάλογο περιοδικό. Σιγά σιγά ξεθαρρεύει, αρχίζει να προσέχει το ντύσιμο και την κινησιολογία του/της και αρχίζει να χαμογελάει αισθητά περισσότερο στην κάμερα. 
Σχεδόν πάντα, το μυστικό της επιτυχίας ενός τσελεμεντέμπριτι δεν είναι αυτή καθαυτή η συνταγή αλλά ο τρόπος που την περιγράφει και την εκτελεί αργά και βασανιστικά, μέχρι να αρχίσει ο τηλεθεατής να μυρίζει το σωταρισμένο το κρεμμυδάκι ή τη σως από δεντρολίβανο και να χαϊδεύεται ασυναίσθητα μπροστά στην οθόνη. Είναι μια τελετουργία που μοιάζει με τις ταινίες πορνό: Το σενάριο και τα επιμέρους πλάνα μπορεί να μην είναι το κύριο θέμα αλλά πάντα υποσυνείδητα παίζουν τεράστιο ρόλο στην ευχαρίστηση που προσφέρει το εν λόγω θέαμα. 
Η στιγμή καταξίωσης φυσικά έρχεται με την έκδοση του πρώτου βιβλίου με συνταγές. Δε νοείται τσελεμεντέμπριτι τη σήμερον ημέρα που να μην έχει εκδόσει τουλάχιστον ένα ή δύο βιβλία μαγειρικής με θεματική ενότητα (συνταγές με μελιτζάνες, χ τρόποι να μαγειρέψετε μανιτάρια κλπ). Σχεδόν πάντα ο αριθμός των συνταγών ορίζεται από τον τύπο ν+1, όπως 100 και 1 συνταγές ή 40 και 1 λιχουδιές λες και δε μπορούν από την αρχή να γράψουν 101 ή 41. Ίσως στο συλλογικό ασυνείδητο των τσελεμεντέμπριτιζ (=πληθ) το βιβλίο τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις Χίλιες και Μία Νύχτες και ουχί με κάτι κατώτερο.
Σχεδόν πάντα βέβαια από αυτές τις συνταγές οι περισσότερες δεν είναι πραγματοποιήσιμες είτε λόγω δύσκολης εκτέλεσης είτε λόγω του ότι τα υλικά είναι τόσο εξεζητημένα που πρέπει να τα κάνεις εισαγωγή από την Άπω Ανατολή μέσω Τουρκίας. 
Όσες πάλι φορές εκτελείται η συνταγή με επιτυχία, το φαγητό δεν τρώγεται ούτε υπό την απειλή όπλου. Αυτό γίνεται γιατί ή είσαι άσχετος από μαγειρική ή δεν ξέρεις να εκτιμάς την καλή κουζίνα, βλάχο! Άλλωστε, αν ίσχυε το αντίθετο, γιατί δεν έγινες κι εσύ τσελεμεντέμπριτι;

Παρόμοιοι όροι:

Σκυλέμπριτι: Διασημότητα από το χώρο της πίστας και του νυχτερινού θεάματος.
(βλ. Βέρα Λάμπρου)

Χαβαλέμπριτι: Άνθρωποι που έγιναν διάσημοι καριερίστες κάνοντας απλά και μόνο το χαβαλέ τους. 
(βλ. Ράδιο Αρβύλα, Θέμος κλπ)

Καλέ! μπριτι: Tηλεπαρουσιαστής-TV Persona  με εμφανή γκέη προσανατολισμό που ξεκινά μια πρόταση φωνάζοντας πάντα: "Καλέ!!" 
(βλ. μεσημεριανές εκπομπές, δίπλα από την κεντρική παρουσιάστρια)

Κωλέμπριτι: Διασημότητα του κώλου. Εναλλακτικά, γυναικείος κώλος που έγινε διάσημος μέσω φωτογράφησης σε ανδρικό περιοδικό.
(βλ. οποιονδήποτε κώλο της αρεσκείας σας)

Σαλέμπριτι: Διασημότητα που δεν άντεξε την πίεση αυτής της απάνθρωπης δουλειάς και "σάλεψε". Εναλλακτικά, άνθρωπος που φέρει οξεία ψυχική πάθηση, κοζανιστί "πέρπερα" και πουλάει την ψυχωσάρα του ως "θέαμα".
(βλ. Έφη Θώδη)

Λελέμπριτι: Διάσημος άνδρας, καλλιτέχνης ή παρουσιαστής που έκοψε τη 15η αναβολή του από το στρατό και παρουσιάστηκε επιτέλους στο ΣΕΜ Λαμίας, δίνοντας έτσι τροφή στα ΜΜΕ μέχρι την ορκομωσία τουλάχιστον. Θα μας ξανα απασχολήσει στα ΛΕΛΕ του, δηλ με το που θα απολυθεί.
(βλ. ζεν πρεμιέ ηλικίας 22-35 από όλο το χώρο του σταρ σύστεμ)


2 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

σαν αυτή την κακιά μάγισσα που βγαίνει τα μεσημέρια στο σκάι, δεν υπάρχει. είναι σχεδόν τέλεια, αν δεν ήταν τόσο τρομακτική :p

http://www.youtube.com/watch?v=SzH4QYLAsgM

Uri Teller είπε...

Παναγία μου! Άντε να σου ανοίξει η όρεξη μετά! Αλλά κι αν δε σου ανοίξει; Σου ρίχνει ένα ξόρκι και τελείωσες! Μπρρρρ....